Ovan (21.03 - 20.04)

Posao:
Neka situacija se okreće protiv vas ali moguće da ste sami krivi za to. Ipak, porazi, stvarni ili onih od kojih strepite, kao da vas stimulišu i vi postajete veoma inspirativni i dobijate mnogo novih ideja u vezi sa ostvarenjem svojih prava. Moguća vest o novcu.

Ljubav:
Neko vas posmatra toplim ili zaljubljenim pogledom, a na vama je da odreagujete.

Zdravlje:
Nervoza. Idite u šetnju, prijaće Vam.

 
Portal savremenog balkanca
 
 
 

Anketa

Kojeg ste pola?

Ukupno glasova: 827
 
 

Stidne dlačice kroz veoma neobičnu istoriju

Nazad »
Stidne dlačice kroz veoma neobičnu istoriju
30.07.2012.

Neki su iz čupkali, drugi negovali, treći su njima ulepšavali ratničke odore a bilo je i onih koji su ih se panično plašili. Odnos prema stidnim dlačicama menjao se vremenom i podlegao raznim trendovima.

I stidne dlačice se mogu brijati, šišati, plesti, farbati... Može im se dodati i po neki umetak, kako bi opšti utisak bio bolji.

Njima se može izraziti i pogled na svet, mogu se poslati političke poruke, signali ugnjetavanja kao i simboli svih mogućih vrsta sloboda. Njih možemo sakrivati kao i pokazivati – bilo samo odabranim osobama u posebnim trenucima, bilo otvoreno, na plažama i javnim kupalištima.
 

U Japanu znak ženstvenosti
 

One, stidne dlačice bile su i ostale izuzetno važan deo našeg telesnog izraza, a naš odnos prema njima menjao se kroz stoljeća i različite kulture. Koliko te različitosti i danas postoje pokazuju mnogobrojni primeri.

Dok su recimo stidne dlačice u nekim kulturama Afrike i Okeanije i danas simbol plodnosti, a u Japanu znak izuzetne ženstvenosti, one su na području (današnje) Evrope i Severne Amerike često znak nehigijene pa čak i nekulture i necivilizovanosti.

Tako na primer u gotovo ni jednom pornografskom filmu snimljenom proteklih godina u ovim zemljama, nećete ugledati ni jednu glumicu ili glumca koji oko polnih organa nisu u potpunosti obrijani.

Međutim, da ova moda i navika stalnog brijanja i depiliranja može imati čak i za „prave“ glumce nezgodne posledice, svedoči na primer slučaj Kejt Vinslet.

Ona je, kako je sama izjavila, tokom snimanja filma „Žena kojoj sam čitao“, morala na tzv. intimnom delu tela nositi – periku.

Usled čestog depiliranja, navodno joj stidne dlačice više nisu ni mogle porasti do željene dužine i gustine, tipične za ženu pedesetih godina prošlog veka.
 

Nervni slom zbog dlačica
 

Međutim, perike su se na ovim delovima tela nosile već i ranije. Po prvi put se spominju u nekim istorijskim zapisima iz Engleske, iz ranog 17. veka gdje su bile vrlo popularne među prostitutkama.

Slikarstvo (barem ono klasično) ih međutim nikada nije naročito cenilo. To se najbolje vidi na primerima potpuno obrijanih renesansnih Venera i Afrodita.

A to je pak imalo za posledicu da je jedan od najvećih istoričara umetnosti 19. veka, Džon Ruskin, prve bračne noći navodno doživio nervni slom kada je pored sebe ugledao ženu koja je, gle čuda, oko polnog organa imala dlačice poput njegovih.

Susrete s nagim ženskim telom, veliki Ruskin je do tog trenutka imao jedino ispred platna velikih majstora, koji su ga, kao što smo rekli, prikazali u „idealizovanom izdanju“.

Ovaj prizor ga je navodno toliko uzrujao da je pobegao glavom bez obzira i bez i najmanje želje za povratkom u bračno gnezdo. Brak je tako nakon nekoliko dana anuliran a Ruskin, traumatizovan ovim iskustvom se više nikada nije ženio.
 

Simbol animalnosti i seksualnosti
 

Međutim, istorija poznaje i sasvim drugačije primere. Tako je veliki pesnik, Lord Bajron bio pravi ljubitelj ženske kose ali i stidnih dlačica.

U njegovoj ostavštini, u gomili pisama koje je dobijao od svojih prijateljica i koja se i dan danas čuvaju u arhivima poznatih muzeja, mogu se naći upravo one – male, kovrdžave dlačice svih boja i nijansi.

Neke kulture, na primer, severnoameričkih indijanaca, otišle su po ovom pitanju još mnogo dalje od pesnika.

Indijanci su doduše smatrali da je svaka i najmanja dlaka na telu stigla greškom pa su ih uklanjali neumorno ih čupkajući golim prstima.

One su za njih bile znak animalnosti, nešto čemu je mesto na životinjskom a nikako na ljudskom telu.

Smatrajući upravo ženske stidne dlačice simbolom animalnosti i seksualnosti, Indijanci plemena Dakota, su ih koristili u svrhu zastrašivanja neprijatelja i to tako što su svoju (ratničku) odeću ukrašavali dlačicama koje su počupkali svojim suprugama i, navodno, sestrama.
 

Novi trend u dugoj istoriji
 

Danas ovakvih običaja više nema a dlakavost je omraženija kao retko kada – čak i na telima muškaraca.

Trend koji je započet u Sjedinjenim Američkim Državama, podstaknut čitavom industrijom raznih brijača, lasera za trajno uklanjanje dlaka svih vrsta, aparata za depilacije, krema, voskova - zahvatio je kako se čini i Evropu.

Dlakave noge, ruke, područje ispod pazuha, ali i dlakavost na intimnijem delu tela u međuvremenu je na jednako dobrom glasu kao i loš zadah iz usta ili miris znoja.

A oni ili one – pre svega pripadnici mlađe generacije ukoliko se ipak ne odluče za varijantu „sve ili ništa“, mogu se na primer odlučiti i za posetu specijalizovanom kozmetičaru.

On vam na intimnom delu tela može napraviti neku od trenutno vrlo modernih „frizura“ tipa Bermuda, Hollywood ili pak Grand Canyon…

Prema mišljenju mnogih ovaj trend je povratak u vreme pre feminističkog pokreta, kada je svaka intervencija na ženskom telu bila ravna smrtnom grehu.

Ipak, s druge strane, sama činjenica da se trenutno u Nemačkoj čak sedam naučnih projekata bavi upravo ovom temom, govori da je očigledno reč ne samo o nekom površnom, estetskom trendu, već o novom razdoblju u dugačkoj istoriji ulepšavanja područja oko polnih organa uopšte.

Izvor: B92
 
 

Pogledajte kako 2.000 knjiga padaju kao domine

06.06.2013.
Javna biblioteka Sijetla zvanično je postavila novi svetski rekord za najviše knjiga oborenih domino efektom, kada je jednu za drugom srušila 2.131 knjigu u centralnom holu. Projekat je ostvaren u saradnji biblioteke i lokalnog... Opširnije
Pogledajte kako 2.000 knjiga padaju kao domine

Rođena beba od 7 kilograma

29.03.2013.
Džordž King je pravi mali rekorder budući da je na rođenju imao 7,2 kilograma. Iako ga je mama rodila prirodnim putem, lekari su se suočili sa poteškoćama, jer nisu ni slutili koliko će beba biti teška. Nakon 16... Opširnije
Rođena beba od 7 kilograma

Ukrasili drvo sa više od 10.000 uskršnjih jaja

27.03.2013.
Jedan bračni par u Nemačkoj ukrasio je drvo jabuke visoko 1,5 metara sa 10.030 uskršnjih jaja. Prema pisanju lokalne štampe, penzioner Folker Kraft i njegova supruga proveli su dve nedelje ukrašavajući drvo jajima koje su... Opširnije
Ukrasili drvo sa više od 10.000 uskršnjih jaja

Kengurica se zaljubila u psa

08.03.2013.
Ženka zapadnogi sivog kengura, po imenu “Ljubavna buba” i pas “Dozer” snimljeni su u utočištu za životinje Orlandu, kako jedno drugom ukazuju nežnosti. Lesli Raš, vlasnica utočišta veruje da sve njene životinje misle da su... Opširnije
Kengurica se zaljubila u psa

Prvi put snimljeno kako izgledaju misli

06.02.2013.
Istraživanje japanskih naučnika prvo je na svetu koje je uspelo da snimi procese koji se odvijaju u mozgu životinja u trenutku njihovog prirodnog ponašanja. Dosad je bilo moguće moždanu aktivnost pratiti prema procenjenim... Opširnije
Prvi put snimljeno kako izgledaju misli

Najgora reklama svih vremena: Kejt Apton i "mercedes"

24.01.2013.
Milioni muškaraca sa nestrpljenjem su iščekivali trenutak kada će se pojaviti dugo najavljivana reklama za automobil "mercedes CLA", čija je glavna zvezda bujna manekenka Kejt Apton. Ali kada je spot konačno prikazan,... Opširnije
Najgora reklama svih vremena: Kejt Apton i 'mercedes'

Nestrpljivi vatrogasac gurnuo samoubicu sa zgrade na dušek

24.01.2013.
Jedan pomalo nestrpljivi spasilac odlučio je da "pomogne" muškarcu koji je pretio da izvrši samoubistvo, gurnuvši ga sa zgrade na dušek postavljen desetak metara niže. Na video snimku, koji je napravljen prošle nedelje u Saudijskoj... Opširnije
Nestrpljivi vatrogasac gurnuo samoubicu sa zgrade na dušek

Samara: Spiralni put do nebesa

20.01.2013.
Mesopotamija (današnji Irak), kolevka civilizacije, neiscrpan je izvor nadahnuća. Krenuli smo severno od Bagdada, preko ravnice između Tigra i Eufrata - rekâ koje su svedoci čitavih milenijuma čovekovog nastojanja da... Opširnije
Samara: Spiralni put do nebesa

Najopasnije jezero na svetu

19.01.2013.
Viktorija, masivno jezero koje se prostire na površini od 70.000 kvadratnih kilometara između Ugande, Tanzanije i Kenije, predstavlja drugi najveći na svetu izvor sveže vode i najveće je svoje vrste u Africi, a ujedno i glavni... Opširnije
Najopasnije jezero na svetu

Pogledajte: "Vanzemaljske" lobanje iskopane u Meksiku

20.12.2012.
Arheolozi su na groblju blizu sela Onavas u Meksiku pronašli ljudske ostatke sa lobanjama nalik vanzemaljskim iz filmskog serijala "Osmi putnik". Naučnici veruju da su pripadale ljudima koji su živeli pre oko 1.000 godina i koji su bili... Opširnije
Pogledajte: 'Vanzemaljske' lobanje iskopane u Meksiku
 
 

Prijava za korisnike

 
 
Unesite pojam