Devica (24.08 - 23.09)

Posao:
Sunce je dobro postavljeno u vašoj astrološkoj kući posla i novca pa možete očekivati neke dobitke.

Ljubav:
Dobićete nekoliko poziva za susret sa onima koji vam nisu dorasli i koji će biti spremni da se sretnu sa vama i nađu neko kompromisno rešenje.

Zdravlje:
Mogući problemi sa krvnim pritiskom.

 
Portal savremenog balkanca
 
 
 

Anketa

Kojeg ste pola?

Ukupno glasova: 827
 
 

Mitska bića » Kentaur

Nazad »
Kentaur

Kentauri (grč. Κένταυροι, Kéntauroi) bića su iz grčke mitologije. Kentaur je polukonj i polučovek koji šeće šumama i voli samoću. Često ih prikazuju kao raskalašena i nagla bića. Izvrsni su ratnici, a hrane se sirovim mesom.
Pesnik Pindar iznosi da je Kentaurima otac bio Kentaur, sin lapitskog kralja Iksiona i kraljice Nefele. Pose je mlađi naraštaj Kentaura izgubio svoju surovost te su se pridružili Dionisovoj pratnji - Safima.

Moguće je da su isprva Kentaurima smatrani Tesalci koji su stalno jahali konje, a kasnije se ta metafora pretvorila u mit. Homer Kentaure naziva više zverima nego ljudima.Najpoznatiji Kentauri bili su Nes, Hiron, Fol i Eurition koji su bili likovi u pričama o Heraklu.Najpoznatiji je bio Hiron koji se razlikovao od ostalih kentaura.

Kentauri su bili zloglasni kao nasilni i nekulturni pijanice. Za razliku od njih, Hiron je bio pravi kontrast, inteligentan, civiliziran i ljubazan. Bio je stručnjak za umetnost, lov i medicinu, a takođe i proricanje. Odgajao je i poučavao brojne grčke junake i bogove; imao je dar kojim je omogućio svojim učenicima da otkriju svoje najveće potencijale. 

Pošalji na mail
X
Unesite kod sa slike
 
 
Pogledajte još
Zmaj

Zmaj

Zmaj je jedan od demona atmosferskih pojava. Njegova glavna uloga se sastojala u borbi protiv ala, koje su nosile gradonosne oblake, a time i propast useva. Dakle zmajevi su bili zapravo dobar demon, čija uloga se sastojala, po verovanjima, u vladanju atmosferskim pojavama u korsit ljudi.... Opširnije »

Vampir

Vampir je demonsko biće poznato kod svih Slovena. Ljudi mogu postati vampirima nakon smrti, a mogu takođe i za života. Da bi se bolje shvatila priroda vampira treba prvo nešto reći o verovanju Slovena o životu nakon smrti. Kod Slovena je postojalo verovanje da čovem... Opširnije »
Vampir
Tor

Tor

Tor je jedan od glavnih nordijskih bogova. Tor je bog groma, bure, bog vitalnih sila, bog zemljoradnje. Kao bog koji je kontrolisao kišu bio je odgovoran za prinose. Takođe je bio zaštitnik ognjišta i braka. Tor je sin Odina. Tor ratuje sa džinovima On je... Opširnije »

Pegaz

Pegazovo ime (grč. Πήγασος) Hesiod povezuje sa reči (grč. πηγή), ili pêgế, što znači "izvor", "vrelo", jer, gde god da je Pegaz dotakao tlo, nastao bi izvor - Helikonu izvor... Opširnije »
Pegaz
Meduza

Meduza

Meduza je bila lijepa žena koju je Atina pretvorila u gorgona, zato što ju je uhvatila kako ljubi Posejdona u njenom hramu. Ko god bi je pogledao pretvorio bi se u kamen. Meduzu je uspio ubiti Persej koristeći se uglačanim štitom koji mu je dala Atina, kao ogledalom, dok... Opširnije »

Jednorog

O jednorogu se piše više od 3000 godina. Spominje se u knjigama, bajkama i filmovima. Prema mitologiji jednorog je beli konj sa rogom na čelu, čijim telom teče srebrna krv. Veruje se da će onaj ko ubije ovo veličantveno biće i pije njegovu krv, biti... Opširnije »
Jednorog
Fenix

Fenix

,,On nastade nov u većem sjaju“ Feniks (starogrčki Φοίνιξ, foiniks, od staroegipatskog benu, svetleti, latinski phoenix) je po egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje ima oblik vatrene ptice. Prema legendi, živi 500, 1.461... Opširnije »
 
 

Prijava za korisnike

 
 
Unesite pojam