Lav (23.07 - 23.08)

Posao:
Trenutni položaj Meseca utiče na Vasu emotivnu osetljivost ili na neke loše procene u poslovno-finansijskoj saradnji. Budite razumni, trenutni neuspeh treba da Vas motiviše na dodatnu upornost ili na želju za prevazilaženjem ličnih slabosti.

Ljubav:
Nečija poruka može da se tumači na različite načine, a za Vas je »istinito« pre svega ono što Vam je drago da čujete.

Zdravlje:
Važno je da što bolje uskladite svoje misli i osećanja.

 
Portal savremenog balkanca
 
 
 

Anketa

Kojeg ste pola?

Ukupno glasova: 822
 
 

Mitovi

Nazad »

U svakom slučaju, koju god perspektivu da odaberemo, istinu je o mitu nemoguće sagledati ako zanemarimo kontekst u kojem se mit rađa i razvija. Mitsko pripovedanje pripada predznanstvenom misaonom ustrojstvu u kojem emotivna komponenta preovlađuje nad čistom racionalnošću.  

Mitovi
Pošalji na mail
X
Unesite kod sa slike
Mit o Robinu Hudu

Mit o Robinu Hudu

Robin Hood je središnji i legendarni junak niza srednjovjekovnih engleskih balada. U najranijim pisanim izvorima iz sredine 15. stoleća opisan je kao krvoločan pohlepan pljačkaš. Kasnije je Robin Hood u anglo-saksonskoj poeziji postao plemić-domoljub u... Opširnije »

Mit o Orfeju

(Grč. Orpheus, lat. Orpheus - sin boga Apolona (ili rečnog boga Eagra) i muze Kaliope, najveći pevač i muzikant grčkih mitova)To što su Orfeja u antici smatrali herojem je u savršenom skladu sa antičkim pogledom na svet: takva počast ne pripada... Opširnije »
Mit o Orfeju
MIt o Nimfama

MIt o Nimfama

(Boginje voda, šuma i gora Grka i Rimljana, slične našim vilama) Kćeri su različitih roditelja, često i nepoznatih, a u hijerarhiji bogova zauzimale su niže mesto, mnoge čak nisu bile ni besmrtne. Gotovo bez izuzetka bile su lepotice. Živele su bezbrižno... Opširnije »

Mit o Tezeju

(Grč Theseus, lat. Theseus - sin atinskog kralja Egeja, ili boga mora Posejdona, i trezenske princeze Atre, atinski junak i kralj) Tezej je jedan od najvećih junaka grčkih mitova i s pravom se svrstava odmah uz Herkula. Proslavio se mnoštvom sličnih dela, bio mu... Opširnije »
Mit o Tezeju
Mit o Tantalu

Mit o Tantalu

Grč. Tantalos, lat. Tantalus - sin Zevsa i okeanide Plute (ili kraljice Omfale), kralj Sipila u Lidiji. Dugo je uživao u sreći kojoj se jedan smrtnik uopšte može i ponadati. Njegov otac ga je od svih svojih ovozemaljskih sinova najviše voleo, okružio ga je bogatstvom i... Opširnije »

Mit o Sizifu

(Grč. Sisyphos, lat. Sisyphus - sin Eola, praoca Eoljana, i njegove žene Enarete, osnivač grada Korinta i njegov prvi kralj, najmudriji i najlukaviji od svih ljudi)O njegovom životu znamo relativno malo, ali zato znamo pojedinosti o njegovoj smrti. Nije, doduše bio pandan... Opširnije »
Mit o Sizifu
Mit o Odiseju

Mit o Odiseju

(Grč. Odysseus, lat. Ulixes - sin junaka Laerta i njegove žene Antiklije, itački kralj) Odisej je uz Herkula i Tezeja (a sigurno i Ikara) jedan od najpoznatijih junaka grčkih mitova. "Odiseja" je još uvek smislom najbogatiji naziv za dugotrajna i mukotrpna... Opširnije »

Mit o Pandori

(Grč. Pandora. lat. Pandora - žena titana Epimeteja, koja je na svet donela zlo i patnju) Kad je titan Prometej, prijatelj i zaštitnik čovečanstva, naučio ljude da koriste vatru, služe se spravama, obrađuju polja, grade kuće, leče bolesne, zatim da... Opširnije »
Mit o Pandori
Mit o Edipu

Mit o Edipu

(Grč. Oidipus, lat. Oedipus - sin tebanskog kralja Laja i njegove žene Jokaste, jedan od najtragičnijih junaka grčkih mitova i grčke književnosti)Edipovu sudbinu odredilo je strašno prokletstvo koje je na sebe navukao njegov otac Laj, otevši mladog Hrisipa, sina... Opširnije »

Mit o Argonautima

(Grč. Argonautai, lat. Argonautae, doslovno značenje - "mornari s (lađe) Argo" - učesnici pohoda za zlatnim runom u Kolhidu)Organizator i vođa tog pohoda bio je junak Jason iz Jolka u Tesaliji, na podsticaj jolskog kralja Pelije. Jason je bio sin kralja Esona i... Opširnije »
Mit o Argonautima
Mit o Amazonkama

Mit o Amazonkama

(Grč. Amazones, lat. Amazones - narod ratobornih žena, koji je nastanjivao severnu obalu Male Azije, ili krajeve pod Kavkazom, ili današnji Krim. Praotac im je bio bog rata Ares)Očigledno propadaju mitu, iako grčki istoričari govore o njima kao o istorijskom narodu. U... Opširnije »
 
 

Prijava za korisnike

 
 
Unesite pojam